Strony

czwartek, 5 września 2013

Jednoosobowe tiramisu z malinami

Tiramisu swego czasu robiłam bardzo często, ale jakoś nigdy nie wpadłam na to by zrobić go z malinami, aż do dziś :) Wyszło jak zwykle pyszne, a maliny dodały mu tego 'czegoś'


Składniki
4 porcje (małe miseczki)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru do żółtek + 2 łyżki do białek
  • łyżeczka kakao
  • 250 g mascarpone
  • kubek malin
  • biszkopty
  • filiżanka zaparzonej kawy
  • 2 łyżki amaretto

 Zaparzamy kawę, wrzątkiem sparzamy jajka. 
Oddzielamy białko od żółtka, najlepiej żółtka umieścić w większej misce, a białka w mniejszej. 

Miskę z białkami odstawiamy do lodówki by białko lepiej się ubiło.

Żółtka ucieramy na gładką puszystą masę z cukrem do białości. 
Dodajemy serek mascarpone i nadal miksujemy, aż wszytko się połączy i nie będzie grudek.

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pod koniec dodajemy cukier.
Pianę delikatnie przekładamy do miski z serkiem i mieszamy przy pomocy szpatułki. (Nie używamy miksera, trzeba to robić delikatnie)

Do głębokiego talerza przelewamy kawę i mieszamy z amaretto. 

Biszkopty maczamy dosłownie po sekundzie z każdej strony i układamy do miseczek.

 Na warstwie biszkoptów umieszczamy maliny a następnie krem. 
Czynność powtarzamy: biszkopty-maliny-krem. 
Wierzch posypujemy odrobiną kakao i dekorujemy malinami i miętą.

Gorąco polecam :)




2 komentarze:

  1. Też raz chciałam stworzyć taką malinową wariację na temat tiramisu, ale mój P. pokręcił nosem w jedną stronę, drugą, stwierdził, że mu coś tu nie pasuje i w końcu zostawiłam wersję klasyczną. A z owocami jest taka dobra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jest pyszna. Ja miałam odwrotną sytuacje, mojemu bardziej smakowała ta wersja. Dla mnie obie są równie pyszne.

      Usuń