Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół paczki szpinaku mrożonego w liściach
pomidor
ser feta
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany, ja użyłam 30%
sól
pieprz
Szpinak rozmrażamy, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Nie bójcie się soli - szpinak trochę jej potrzebuje :) wbijamy jajko i wlewamy trochę śmietany. Mieszamy a kiedy wszystko się połączy odstawiamy. Pomidora i fetę kroimy w kostkę.
Ciasto francuskie rozwijamy i robimy dziurki widelcem. Brzegi ciasta zawijamy a szpinak przekładamy na środek i staramy się go równo rozłożyć.
Jajko ze śmietaną rozbełtujemy i polewamy na wierzch układamy pokrojonego pomidora i posypujemy feta. Tak przygotowana tarte wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 15-20 min w zależności od rodzaju ciasta.
No no tarta jest super. Czemu mi nikt tak nie gotuje?
OdpowiedzUsuńLolinko, wpadnij, zrobię Ci taką tarte :)
UsuńZdziwiłabym się jakbym pierwszym wpisem było co innego niż ta tarta :) Mogę wszystkim gorąco polecić, jest pyszna. Powodzenia w blogosferze ;) ♥
OdpowiedzUsuńDzięki Głodomorku :)
Usuń