niedziela, 30 czerwca 2013

Prosta i pyszna tarta ze szpinakiem na cieście francuskim




Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół paczki szpinaku mrożonego w liściach
pomidor
ser feta
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany, ja użyłam 30%
sól
pieprz

Szpinak rozmrażamy, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Nie bójcie się soli - szpinak trochę jej potrzebuje :) wbijamy jajko i wlewamy trochę śmietany. Mieszamy a kiedy wszystko się połączy odstawiamy. Pomidora i fetę kroimy w kostkę.

Ciasto francuskie rozwijamy i robimy dziurki widelcem. Brzegi ciasta zawijamy a szpinak przekładamy na środek i staramy się go równo rozłożyć.

Jajko ze śmietaną rozbełtujemy i polewamy na wierzch układamy pokrojonego pomidora i posypujemy feta. Tak przygotowana tarte wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 15-20 min w zależności od rodzaju ciasta.


4 komentarze:

  1. No no tarta jest super. Czemu mi nikt tak nie gotuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdziwiłabym się jakbym pierwszym wpisem było co innego niż ta tarta :) Mogę wszystkim gorąco polecić, jest pyszna. Powodzenia w blogosferze ;) ♥

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...