Za fast foodami przepadam, może tym chwalić się nie powinnam, ale lubię od czasu do czasu zjeść pizze czy frytki, tym bardziej jeżeli są robione w domu:)
Dziś pizza serowa z szynka dojrzewającą ze śmietanowo-czosnkowym sosem.
Ja ciasto na pizze zawsze robię z mojego najlepszego, sprawdzonego przepisu.
Podstawowe ciasto na pizze:
- 200 g mąki
- 20 g drożdży świeżych lub saszetka 7 g w proszku
- szczypta soli i cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i zalewamy ciepła wodą. Dodajemy sól, cukier i oliwę. Można dodać więcej mąki w razie potrzeby, ale lepiej by było jej jak najmniej. Gdy ciasto będzie połączone i elastyczne przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 30 min. Po tym czasie, smarujemy blachę tłuszczem i rozciągamy ciasto na blasze.
Sos:
- 100 ml gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Składniki na wierzch:
- ser lazur
- feta
- ser żółty
- mozzarella
- liście bazylii
- szynka dojrzewająca
- pieprz
Sery kroimy w małą kosteczkę, mozzarelle na plastry. Smarujemy pizze sosem po brzegi, by nie były suche:) Kładziemy szynkę i posypujemy pieprzem i bazylią.
Pieczemy w 225 st. przez około 10-15 min.
Też uwielbiam pizzę, często jadam przynajmniej raz w tygodniu. A z białym sosem to już w ogóle obłęd, mniam! :)
OdpowiedzUsuńdziwna sprawa, ale kiedyś nie byłam fanem pizzy. teraz nie wiem jak to mogło być możliwe:) Twoja wspaniała!
OdpowiedzUsuńCudowna nadziewka do pizzy. Musze koniecznie spróbować, bo brzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńoch, a ja pizzę jem naprawdę rzadko. i jedynie domową, mam awersję do knajp i pizzerii. powody sercowe. ale cóż, domowej nigdy się nie oprę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką pizzę;)
OdpowiedzUsuń