Kolejny sernik, może to już trochę nudne, ale co poradzę jeżeli mój brat ciągle tylko się pyta:
'Kiedy będzie sernik' ?
Tym razem kremowy, delikatny sernik z twarogu i mascarpone.
'Kiedy będzie sernik' ?
Tym razem kremowy, delikatny sernik z twarogu i mascarpone.
tortownica śr. 24 cm
masa:
- 1 kg sera twarogowego kubełkowego lub twarożku 3-krotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- duża szklanka lub 1,5 normalnej cukru + łyżka cukru do śmietany
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ulubione czerwone owoce do dekoracji
- wrzątek
Piekarnik nagrzewamy do 175 st. (grzanie góra, dół) a tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik przygotowujemy tak by na środkowej półce ustawić kratkę (tu będzie piekł się nasz sernik) a na dole ustawiamy jakieś naczynie żaroodporne bądź małą blachę i wlewamy do niej wrzątek.
Sery, cukry i mąkę miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Gdy masa jest gładka dodajemy kolejne jajka i po każdym chwile miksujemy. Najlepiej, każde jajko przed wrzuceniem do masy rozbić do miseczki i sprawdzić czy np. nie jest zepsute.
Śmietanę (100g) ubijamy na sztywno z łyżką cukru.
Dodajemy śmietankę (100 g) i dalej miksujemy. Gotowa masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 1h 50 min.
Po pierwszych 15 minutach zmniejszamy temp. do 120 st.
Po 1h 40 smarujemy sernik ubitą śmietaną ( nie wyciągając go z pieca ) i pieczemy jeszcze jakieś 15 minut.
Gdy sernik jest gotowy, wyciągamy go z piekarnika i czekamy jak ostygnie, gdy lekko się wystudzi wsadzamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Wierzch możemy udekorować owocami lub galaretką.
Inne serniki:
Sernik - piękny :) Właśnie takie lubię najbardziej - proste, bez specjalnych udziwnień. Liczy się ta przepyszna, kremowa masa serowa.
OdpowiedzUsuńOj kusisz!Piękny sernik!
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić sernik z dodatkiem mascarpone, u mnie w domu zawsze czysta klasyka
OdpowiedzUsuńprzecudny sernik. Ja lubię tylko kremowe serniki więc ten podbija moje serce bez dwóch zdań !!!!
OdpowiedzUsuńp.s pierwszy raz jestem ( chyba) na Twoim blogu, bardzo mi się podoba a obrazek w nagłówku ekstra! Obserwuje ! Zapraszam do siebie i zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html
Bardzo mi miło, dziękuje:)
UsuńŚmietana ilu procentowa ?;) zrobie w weekand bo juz mi tak Ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń30% ;)
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń