wtorek, 10 września 2013

Kremowy sernik

Kolejny sernik, może to już trochę nudne, ale co poradzę jeżeli mój brat ciągle tylko się pyta:
'Kiedy będzie sernik' ?
Tym razem kremowy, delikatny sernik z twarogu i mascarpone.




Składniki:
tortownica śr. 24 cm
masa:

  • 1 kg sera twarogowego kubełkowego lub twarożku 3-krotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • duża szklanka lub 1,5 normalnej cukru + łyżka cukru do śmietany
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ulubione czerwone owoce do dekoracji
  • wrzątek

Piekarnik nagrzewamy do 175 st. (grzanie góra, dół) a tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik przygotowujemy tak by na środkowej półce ustawić kratkę (tu będzie piekł się nasz sernik) a na dole ustawiamy jakieś naczynie żaroodporne bądź małą blachę i wlewamy do niej wrzątek.

Sery, cukry i mąkę miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. 

Gdy masa jest gładka dodajemy kolejne jajka i po każdym chwile miksujemy. Najlepiej, każde jajko przed wrzuceniem do masy rozbić do miseczki i sprawdzić czy np. nie jest zepsute. 

Śmietanę (100g) ubijamy na sztywno z łyżką cukru.

Dodajemy śmietankę (100 g) i dalej miksujemy. Gotowa masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 1h 50 min. 
Po pierwszych 15 minutach zmniejszamy temp. do 120 st. 
Po 1h 40 smarujemy sernik ubitą śmietaną ( nie wyciągając go z pieca ) i pieczemy jeszcze jakieś 15 minut. 

Gdy sernik jest gotowy, wyciągamy go z piekarnika i czekamy jak ostygnie, gdy lekko się wystudzi wsadzamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Wierzch możemy udekorować owocami lub galaretką.



Inne serniki:

8 komentarzy:

  1. Sernik - piękny :) Właśnie takie lubię najbardziej - proste, bez specjalnych udziwnień. Liczy się ta przepyszna, kremowa masa serowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu zrobić sernik z dodatkiem mascarpone, u mnie w domu zawsze czysta klasyka

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudny sernik. Ja lubię tylko kremowe serniki więc ten podbija moje serce bez dwóch zdań !!!!
    p.s pierwszy raz jestem ( chyba) na Twoim blogu, bardzo mi się podoba a obrazek w nagłówku ekstra! Obserwuje ! Zapraszam do siebie i zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Śmietana ilu procentowa ?;) zrobie w weekand bo juz mi tak Ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...