To chyba najbardziej delikatny i puszysty sernik jaki do tej pory miałam okazję jeść:) Chociaż bałam się, że nic z niego nie będzie, bo dałam za mało żelatyny i nie zastygł tak jak powinien to w smaku okazał się pyszny. Do tego kwaskowaty smak malin, które razem tworzą coś co uwielbiam:)
Ja dodałam 2 łyżeczki żelatyny i niestety nie wystarczyło dlatego zwiększam ilość.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonych w gorącej wodzie
- biszkopty namaczane w herbacie
- malinowa galaretka
- maliny świeże lub mrożone
Tortownice wykładamy folią aluminiową, układamy biszkopty wcześniej chwilkę namoczone w herbacie (sek. z każdej strony).
Serek, śmietanę i cukier ubijamy tak by było gęste ale nie sztywne, dodajemy żelatynę i przekładamy delikatnie masę na biszkopty. Na wierzch układamy maliny i wsadzamy do lodówki do czasu aż stężeje.
Robimy galaretkę i zalewamy maliny lekko tężejącą.
Kroimy gdy całkowicie zastygnie.
Inne serniki:
wygląda na przepyszny!
OdpowiedzUsuńSkusilabym sie na kawalek :) Polaczenie malin i mascarpone - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńMusiał być cudownie delikatny :)
świetne:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńAch..wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Taki sernik to wspomnienie smaków lata...:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i na bardzo delikatny! Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
super przepis, takiego szukałam - tylko błagam! nie wykładajmy tortownicy folią aluminiową. Cholernie niezdrowe i bardzo aktywnie reaguje z żywnością.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam....tylko zamiast malin..brak:(( użyłam żurawiny....mmmmmm już nie mogę się doczekać ,kiedy stężeje:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam podobny, z sera twarogowego:
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/wypieki/sernik_malinowy_na_zimno.html
czy zelatyne rozpuszczam w takiej ilosci wody jaka podana jest na jej opakowaniu?
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości wody rozpuscic żelatynę?
OdpowiedzUsuńwygląda GENIALNIE! będę musiała wypróbwać przepis jak pojawią się maliny!
OdpowiedzUsuń