środa, 20 listopada 2013

Najdelikatniejszy sernik mascarpone z malinami na zimno

To chyba najbardziej delikatny i puszysty sernik jaki do tej pory miałam okazję jeść:) Chociaż bałam się, że nic z niego nie będzie, bo dałam za mało żelatyny i nie zastygł tak jak powinien to w smaku okazał się pyszny. Do tego kwaskowaty smak malin, które razem tworzą coś co uwielbiam:) 




Ja dodałam 2 łyżeczki żelatyny i niestety nie wystarczyło dlatego zwiększam ilość.

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 30 %
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonych w gorącej wodzie
  • biszkopty namaczane w herbacie
  • malinowa galaretka
  • maliny świeże lub mrożone
Tortownice wykładamy folią aluminiową, układamy biszkopty wcześniej chwilkę namoczone w herbacie (sek. z każdej strony).

Serek, śmietanę i cukier ubijamy tak by było gęste ale nie sztywne, dodajemy żelatynę i przekładamy delikatnie masę na biszkopty. Na wierzch układamy maliny i wsadzamy do lodówki do czasu aż stężeje.
Robimy galaretkę i zalewamy maliny lekko tężejącą.

Kroimy gdy całkowicie zastygnie.




Inne serniki:

17 komentarzy:

  1. Skusilabym sie na kawalek :) Polaczenie malin i mascarpone - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie :)
    Musiał być cudownie delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm UWIELBIAM <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny! Taki sernik to wspomnienie smaków lata...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie i na bardzo delikatny! Super!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis, takiego szukałam - tylko błagam! nie wykładajmy tortownicy folią aluminiową. Cholernie niezdrowe i bardzo aktywnie reaguje z żywnością.

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zrobiłam....tylko zamiast malin..brak:(( użyłam żurawiny....mmmmmm już nie mogę się doczekać ,kiedy stężeje:))

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zelatyne rozpuszczam w takiej ilosci wody jaka podana jest na jej opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  10. W jakiej ilości wody rozpuscic żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda GENIALNIE! będę musiała wypróbwać przepis jak pojawią się maliny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...