Pierwszy raz użyłam pigwy do ciasta. Zazwyczaj w domu robiliśmy z niej dżemy albo nalewki. Podczas robienia masy do ciasta z pigwy skosztowałam jej i byłam szczerze zaskoczona smakiem, była pyszna :) Całe ciasto było zaskakująco dobre, lekko kwaskowate, trochę słodkie, a na koniec pojawił się rozgrzewający smak imbiru :) Idealne na jesień...
składniki:
- ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 200 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 30 min.
1/3 ciasta wsadzamy do zamrażarki.
(Polecam najpierw zacząć od masy, która potem musi lekko wystygnąć)
- masa:
- 1 kg pigw
- 100 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- duża łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki wody
- 2 budynie śmietankowe
Pigwy obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą z cytryną . Gdy pigwy wystarczająco zmiękną przyprawiamy cukrem, imbirem i cynamonem.
Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek!
Dodajemy do masy i mieszamy wszystko.
Studzimy.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną masłem z bułka tartą.
Nakłuwamy widelcem spód.
Przekładamy masę pigwową na ciasto. Resztę ciasta trzemy na tartce na wierzch ciasta.
pigwa w cieście, pycha!
OdpowiedzUsuńIntrygujące :)
OdpowiedzUsuńJa pigwy nigdy nie jadłam, ciekawa jestem, jak smakuje :)
Zrobiłam pół porcji,ciasto wygląda świetnie, ale nadzienie kwaśne i rzadkie. uważam, że 100 g cukru na 1 kg pigw-- za mało, to nie jabłka, musi być min. 250
OdpowiedzUsuńDziwne, u mnie akurat tyle cukru wystarczyło.. możliwe, że zależy to od pigwy... Wiadomo, że jak obierze się je ze skórki i wykroi gniazda to dużo z tego kilograma odchodzi, przepis podany jest na 1 kg pigw jeszcze ze skórką... Co do gęstości to jestem zaskoczona, bo moja masa była strasznie gęsta i zastanawiałam się nad jej rozrzedzeniem... 2 budynie rozpuszczone jedynie w 1/3 szklanki mleka powinny poradzić sobie z zagęszczeniem bez problemu... Być może było dodane za dużo wody...
UsuńPozdrawiam:)
Przygotowuję nalewkę z pigwy. Czy owoce odcedzone ze sfermentowanego syropu będą odpowiednie do wykorzystania w Twoim przepisie?
OdpowiedzUsuńpieklam to ciasto rok temu z Twojego przepisu, rewelacja, bardzo dobre, kiedy zaniosłam do pracy dziewczynom, byly pod wrazeniem smaku. Nie moglam znaleźć przepisu, ale juz jest :), dzisiaj piekę znowu :)
OdpowiedzUsuń