Na dziś krem z dyni i cukinii. Lekko słodka, pyszna zupa:)
Składniki:
- mała dynia (około 600 g)
- średnia cukinia (około 300 g)
- 2 marchewki
- 1 l bulionu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną i obraną marchewkę.
Czosnek przeciśnięty przez praskę chwilkę podsmażamy i dodajemy do bulionu.
Czosnek przeciśnięty przez praskę chwilkę podsmażamy i dodajemy do bulionu.
Dynie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Cukinie obieramy w paski (zostawiamy kilka pasków skórki) wtedy cukinia jest idealna:) Kroimy ja na plasterki, a te na 4 części. Gdy są pestki - wydrążamy je.
Wszystko wrzucamy garnka z bulionem i gotujemy do miękkości. Jeżeli mamy szybkowar wystarczy gotować 15 minut. Blendujemy wszystko, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i oliwę. Polecam jeszcze raz zagotować.
Kremy z z cukinii i z dyni są świetne, ale jeszcze nigdy nie próbowałem połączyć ich ze sobą. Zapisuję na liście do wypróbowania :) A przy okazji polecam mój przepis na prosty krem dyniowy.
OdpowiedzUsuńhm.. To ja nie jadłam samego kremu z cukinii - koniecznie muszę wypróbować :) A co do przepisu na krem dyniowy to ja robię bardzo podobnie, wiem, że jest pyszny :)
UsuńPozdrawiam :)