poniedziałek, 21 października 2013

Krem z dyni i cukinii

Na dziś krem z dyni i cukinii. Lekko słodka, pyszna zupa:) 


Składniki:
  • mała dynia (około 600 g)
  • średnia cukinia (około 300 g)
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy

Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną i obraną marchewkę.
Czosnek przeciśnięty przez praskę chwilkę podsmażamy i dodajemy do bulionu.

Dynie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Cukinie obieramy w paski (zostawiamy kilka pasków skórki) wtedy cukinia jest idealna:) Kroimy ja na plasterki, a te na 4 części. Gdy są pestki - wydrążamy je.

Wszystko wrzucamy garnka z bulionem i gotujemy do miękkości. Jeżeli mamy szybkowar wystarczy gotować 15 minut. Blendujemy wszystko, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i oliwę. Polecam jeszcze raz zagotować.

2 komentarze:

  1. Kremy z z cukinii i z dyni są świetne, ale jeszcze nigdy nie próbowałem połączyć ich ze sobą. Zapisuję na liście do wypróbowania :) A przy okazji polecam mój przepis na prosty krem dyniowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm.. To ja nie jadłam samego kremu z cukinii - koniecznie muszę wypróbować :) A co do przepisu na krem dyniowy to ja robię bardzo podobnie, wiem, że jest pyszny :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...