czwartek, 23 stycznia 2014

Zapiekana perłowa kasza jęczmienna z kurczakiem i żurawiną z sosem czosnkowym

O ile za kaszą jęczmienną nigdy jakoś nie przepadałam to po tym daniu ją pokochałam. Idealne połączenie słodyczy miodu, pikantnego  pieprzu cayenne, żurawiny i sosu czosnkowego to właśnie najlepszy opis tego co przygotowałam:)
 Idealny pomysł na obiad. 


Składniki na 4/5 porcji:

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 saszetki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 120 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki miodu
  • pieprz chili cayenne
  • sproszkowana słodka i ostra papryka
  • curry
  • przyprawa typu Vegeta
  • pieprz i sól

Wstawiamy wodę na kaszę i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni, przyprawiamy słodką i ostra papryką, pieprzami, curry, Vegetą, możemy tez użyć przyprawy do kurczaka. Gdy kurczak nie będzie już surowy dodajemy 2 łyżki miodu, a na koniec żurawinę.

Sam kurczak powinien być trochę bardziej pikantny niż lubimy, ponieważ po wymieszaniu z kaszą jego smak złagodnieje. 

Gdy kasza się ugotuje po woreczku dosypujemy ją na patelnie z kurczakiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego ( z przykryciem, jeżeli nie mamy zakrywamy folią aluminiową). Wierzch polewamy odrobina oleju i 2 łyżkami płynnego miodu.

Gotowe wkładamy na około 20-25 min do piekarnika nagrzanego do 180 st.

sos czosnkowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżkę śmietanki gęstej np. 18%
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie pozostały grudki. Jeżeli sos będzie bardzo gęsty można dodać więcej śmietanki, a gdy będzie za rzadki nie dodajemy śmietanki. 

Danie najlepiej smakuje wymieszane z sosem.





7 komentarzy:

  1. A skąd Pani ma taki wspaniały przepis? mniammm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na podstawie tego przepisu stworzyłem troszkę inną wariacje :)
    Mianowicie:
    -zamiast żurawiny dajemy czarne oliwki
    -zwykły pieprz(raczej kwestia tego że tylko to było dostępne)
    -bez miodu
    -duuuużo curry :)
    Jak ktoś miał okazję jeść w restauracji "Nasza Dobra Kasza" to od razu pozna smak potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale w restauracji "dobra kasza nasza" w tym daniu jest miód! i on doskonale pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie po wizycie w Krakowie i "Dobrej naszej kaszy" zaczęłam szukać przepisu. Bo to było rewelacyjne danie. Sprobuję odtworzyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. A cebulke tez mozna dodac ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...