Zawsze wiedziałam, że szpinak idealnie pasuje do łososia, ale jakoś nigdy nie wypróbowałam tego połączenia... Teraz sądzę, że często zagości u mnie w kuchni :) Przygotowałam naleśniki ze szpinakiem, serem blue i łososiem, które zapiekłam w piekarniku z serem. Naleśniki wyszły pyszne! Serdecznie polecam:)
Przepis na naleśniki (około 7-8 naleśników):
- 250 g mąki
- 0,5 l mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki mieszamy tak długo, aby pozbyć się grudek. Następnie smażymy chwilę z każdej strony.
Farsz :
- 400 g mrożonego szpinaku w liściach
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 g-200 g wędzonego łososia
- 50 g sera blue
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- starty ser
Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek, śmietanę i jajko. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dokładamy ser blue i łososia porwanego na mniejsze kawałki.
Farsz przekładamy na naleśniki i zwijamy w rurkę.
Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp 180 st. do momentu, aż ser się rozpuści.
Ze szpinakiem... pycha ;D
OdpowiedzUsuńpycha:) ja lubie takie zapiekane naleśniki:)
OdpowiedzUsuń