piątek, 28 marca 2014

Krem z czerwonej papryki

Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że krem z papryki będzie mi aż tak smakował :) A to dlatego że, za samą papryką szczególnie nie przepadam, a jednak... :) Dziś przygotowałam przepis na aromatyczny krem z papryki z dodatkiem papryczki pepperoni.




Składniki:

  • 1l bulionu
  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • duży ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • papryka ostra (wedle uznania)

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę pepperoni przecinamy na połowę, pozbywamy się pestek. Wszystko chwilkę podsmażamy na patelni.

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i przecinamy na mniejsze kawałki.

Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy podsmażaną cebulę, czosnek, i papryczkę.
Gotujemy wszytko do miękkości warzyw i wszystko blendujemy.

Dodajemy śmietanę i doprawiamy.
 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...