niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami i czekoladą

Ciasto, które dziś przygotowałam poleciła  mi autorka bloga Z pamiętnika młodej kucharki. Szczerze mówiąc, nie zawiodłam się w ogóle - pyszne, pulchniutkie i wilgotne.
Samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 min :)

 

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego (ja użyłam 370 g)
  • 5 jajek ( używałam tych swojskich, dlatego ciasto jest tak pięknie żółte)
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • truskawki
  • pół tabliczki czekolady


Jako miarkę mamy jedną i tą samą szklankę, co bardzo ułatwia sprawę przy odmierzaniu.
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nie używamy miksera.

Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy truskawkami i czekoladą. Ja żałuję, że dałam tak mało truskawek, dlatego polecam obficie zasypać ciasto owocami, będzie jeszcze lepsze :) Wsadzamy do piekarnika na 180 st. na około 30-40 min.

8 komentarzy:

  1. Droga Izo zdecydowanie coś poskąpiłaś i truskawek i czekolady ;) A tak całkiem poważnie to i ja będę musiała zrobić to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda, lepiej niż moje;)I ta czekolada...a widzisz, to jest świetny pomysł. Dobrze, że napisałaś o jajkach, bo można by pomyśleć, że dosypałaś jakiejś kurkumy czy curry :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, czekolada mało dostrzegalna, ale po co czekolada, skoro jest tyyyle truskawek!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, bardzo lubię takie ciasta z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie dzisiaj podobnie! lekko i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zdawałam sobie nawet sprawy, że tak szybko można takie cudo przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...