Dziś przepis na pożegnalne ciasto z truskawkami:)
Składniki:
ciasto:
- truskawki
- 200 g miękkiego masła
- 1,5-2 szklanki cukru pudru w zależności jak słodkie lubimy ciasta
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
kruszonka:
- szklanka mąki
- 150 g masła
- 1/4 szklanki cukru
Dzięki Asi z Kwestii Smaku odkryłam nowy sposób na kruszonkę bez brudzenia rąk :)
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i powoli mąkę. Studzimy i kruszonka gotowa! :)
Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Cukier puder ucieramy z masłem. Najlepiej podzielić kostkę masła na mniejsze części by lepiej się ucierało.
Kiedy masa będzie wystarczająco gładka, dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.
Na wierzch kładziemy truskawki przekrojone na połowy i zasypujemy kruszonką.
Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. i pieczemy około godziny do suchego patyczka.
Często robię takie ciasto z różnymi owocami.
OdpowiedzUsuńPiękna sesja z plenerze, uwielbiam takie zdjęcia.
Zapraszam do mnie na makaron z truskawkami :)
Pani Izo u Pani to nie tylko sezon truskawkowy się kończy, ale widzę, że i jesień idzie :P
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńteż je robiłam, jest pyszne, goście się zajadali jeszcze ciepłym z gałką lodów czekoladowo-waniliowych - pozdrawiam:):):)