Składniki:
- 250 g mascarpone
- 2 żółtka
- maliny
- kilka biszkoptów
- cukier puder
- cukier waniliowy
- 10 ml amaretto
Jajka wyparzamy. Oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy na chwile do lodówki. Ewentualnie pozostałe białka można ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy.
*Jeżeli nie chcemy dodawać surowych jajek, można je zastąpić np.100 ml śmietany kremówki. Ubijać razem z mascarpone i cukrem.
Biszkopty namaczamy w amaretto ( niezadługo, chodzi o szybkie zamoczenie i odstawienie) -zamiast alkoholu możemy maczać w kawie.
Maliny myjemy i odsączamy.
Na spód naczynia kładziemy:
- biszkopty
- maliny
- krem
- biszkopty
- maliny
- krem
- kilka malin i listki mięty do dekoracji
Pozwoliłam sobie dodać kilka zdjęć z ogrodu:)
deserek wygląda obłędnie:) pycha:)
OdpowiedzUsuńcała esencja lata w jednej szklance - pyszności
OdpowiedzUsuń