1 duża porcja
- 1 duże jabłko
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki miodu
- ew. łyżeczka cukru
- 2 łyżki musli
- kruszonka
- 2 łyżki wody
Jabłka myjemy oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Do rondelka z wrzucamy pokrojone jabłko, cynamon, miód, cukier i musli, całość polewamy lekko wodą.
Mieszamy chwilkę jak jabłka lekko zmiękną.
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 75 g masła
- 1/4 szklanki cukru
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i powoli mąkę. Studzimy.
Jabłka przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy kruszonką a następnie wsadzamy do piekarnika na około 15 min, tak by kruszonka się lekko zaruminiła (temp. 200 st.)
piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńSzybki, pyszny deser :)
OdpowiedzUsuń