piątek, 26 lipca 2013

Crumble z jabłkami

Miały być z truskawkami ale ich już nie ma:( A akurat jabłka miałam w domu, dlatego z wielką chęcią postanowiłam je wykorzystać :) Tak powstał pomysł na crumble z jabłkami, miodem i musli :)
Składniki :
1 duża porcja
  • 1 duże jabłko
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki miodu
  • ew. łyżeczka cukru
  • 2 łyżki musli
  • kruszonka
  • 2 łyżki wody
Jabłka myjemy oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.  Do rondelka z wrzucamy pokrojone jabłko, cynamon, miód, cukier i musli, całość polewamy lekko wodą. 
Mieszamy chwilkę jak jabłka lekko zmiękną.

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 75 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i powoli mąkę. Studzimy.

Jabłka przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy kruszonką a następnie wsadzamy do piekarnika na około 15 min, tak by kruszonka się lekko zaruminiła (temp. 200 st.)





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...