Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę na końcu. Mieszamy nożem wlewając wodę. Kiedy zaczynają się robić "kluski" oznacza to, że ciasto można zagniatać. (Jeżeli szklanka nie starczy można dalej dolewać wody, tak aby powstały kluski. )
Farsz:
- kapusta kiszona z tartą marchewką 0,5 kg
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieczarki 25 dkg
- 2 cebule
Kapustę, liście laurowe i ziele angielskie gotujemy. Odsączamy z wody i siekamy. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Na środek nakładamy farsz i lepimy :) Z tej porcji wychodzi około 60 -70 pierogów.
Gotowe, możemy ugotować w osolonej wodzie, lub tak jak ja lubię najbardziej - smażymy, aby były chrupiące.
też dziś będą u mnie pierogi z kapustą, ale zupełnie inne:)
OdpowiedzUsuńTe Twoje wyglądają bardzo pysznie, zwłaszcza na takie chłodny dzień jak dziś
pycha:) bardzo lubię poza nadzieniem owocowym właśnie takie pierogi:)
OdpowiedzUsuń