Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę na końcu. Mieszamy nożem wlewając wodę. Kiedy zaczynają się robić "kluski" oznacza to, że ciasto można zagniatać. (Jeżeli szklanka nie starczy można dalej dolewać wody, tak aby powstały kluski. )
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Na środek nakładamy farsz i lepimy :) Z tej porcji wychodzi około 60 -70 pierogów. Z tej porcji wychodzi około 60 -70 pierogów. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na około 2 mm i wycinamy kółka np. szklanką.
Szpinakowi farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- ser pleśniowy z turkusową pleśnią
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Szpinak rozmrażamy, wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy resztę składników, jajko na końcu. Mieszamy i doprawiamy. Musimy pamiętać by farsz nie zawierał wody, dlatego najlepiej ją odparować. Studzimy i zaczynamy lepić pierogi :)
Gotowe, wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i czekamy jak wypłyną do góry.
(Można dodać trochę oleju do wody, żeby pierogi się nie kleiły.)
Sos serowo-czosnkowy:
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku na małym ogniu, do momentu gdy ser się roztopi.Gotowe, wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i czekamy jak wypłyną do góry.
(Można dodać trochę oleju do wody, żeby pierogi się nie kleiły.)
Sos serowo-czosnkowy:
- 100 ml śmietanki
- kilka plastrów sera pleśniowego (turkusowego lub błękitnego)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
To mamy bardzo podobne smaki, bo ja również najbardziej lubię albo owocowe (a dokładnie jagodowe) albo ze szpinakiem i serem feta. Chociaż w kwestii lepienia pozostaję na placu boju sama to i tak bardzo lubię to robić. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, A.
bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuńTeż zawsze robiłem przede wszystkim ze szpinakiem i serem - bryndzą, fetą albo pleśniowym. Ostatnio postanowiłem urozmaicić swoje szpinakowe pierogi i zrobiłem wersję z łososiem i suszonymi pomidorami. http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2013/10/12/pierogi-z-suszonymi-pomidorami-szpinakiem-i-wedzonym-lososiem/#more-71
OdpowiedzUsuń