środa, 31 lipca 2013

Pół dzikie risotto z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Pyszne, kremowe risotto z czarno-białym ryżem z dodatkiem pomidorów, ziół i mozzarelli. Na przepis natknęłam się w książce KUCHNIA WŁOSKA-Maxine Clark, lekko go urozmaiciłam i wyszło naprawdę dobre:)





 Składniki:

  • 450 g ryżu wild&white (oczywiście można użyć ryżu do risotto)
  •  100 g + dodatkowa łyżka masła
  • około 1,5 litra bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • mozzarella pokrojona w kostkę
  • po garści świeżych listków bazylii i oregano
  • sól (ja nie używałam bo bulion był już wystarczająco doprawiony) 
  • pieprz

 Na patelni rozpuszczamy masło i wyciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy ryż i mieszamy by masło go pokryło. Dodajemy wino (nie jest to konieczne, jednakże daje ono fajny posmak i aromat, dlatego ja polecam) i gotujemy tak by się zredukowało.

Gdy wino się zredukuje, możemy dodawać partiami bulion, ostrożnie mieszając. Trzeba uważać, by risotto się nie przesuszyło - wtedy należy dodać jeszcze trochę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion i będzie miękki i kremowy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zioła, mieszamy. Na koniec dajemy łyżkę masła i mozzarellę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści.  Podajemy gorące:)


4 komentarze:

  1. ach, jak włosko! zamykam oczy, myślę o Twym risotto i od razu wyobrażam sobie gorącą Italię :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba taki ryż, zawiera w sobie moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...