Pyszne, kremowe risotto z czarno-białym ryżem z dodatkiem pomidorów, ziół i mozzarelli. Na przepis natknęłam się w książce KUCHNIA WŁOSKA-Maxine Clark, lekko go urozmaiciłam i wyszło naprawdę dobre:)
Składniki:
- 450 g ryżu wild&white (oczywiście można użyć ryżu do risotto)
- 100 g + dodatkowa łyżka masła
- około 1,5 litra bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego białego wina
- mozzarella pokrojona w kostkę
- po garści świeżych listków bazylii i oregano
- sól (ja nie używałam bo bulion był już wystarczająco doprawiony)
- pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło i wyciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy ryż i mieszamy by masło go pokryło. Dodajemy wino (nie jest to konieczne, jednakże daje ono fajny posmak i aromat, dlatego ja polecam) i gotujemy tak by się zredukowało.
Gdy wino się zredukuje, możemy dodawać partiami bulion, ostrożnie mieszając. Trzeba uważać, by risotto się nie przesuszyło - wtedy należy dodać jeszcze trochę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion i będzie miękki i kremowy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zioła, mieszamy. Na koniec dajemy łyżkę masła i mozzarellę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy gorące:)
ach, jak włosko! zamykam oczy, myślę o Twym risotto i od razu wyobrażam sobie gorącą Italię :]
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taki ryż, zawiera w sobie moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie!
OdpowiedzUsuńW nazwie są suszone pomidory, a w przepisie i składnikach nie ma. Na jakim etapie dodajemy pomidory?
OdpowiedzUsuń