Składniki:
2 porcje
- pół paczki makaronu Linguine ( może inny np. spaghetti)
- po 3 łyżki sera pecorino i parmezanu
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- ząbek czosnku
- 4 plastry boczku pokrojonego w kostkę
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany kremówki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy boczek, kiedy się zarumieni odsączamy boczek i przekładamy do innego naczynia. Boczek nie ma być spalony tylko chrupiący :)
W miseczce roztrzepujemy żółtka, jajko, 3 łyżki serów, sól i pieprz oraz śmietanę.
Ugotowany makaron dobrze odsączamy i przekładamy na patelnie z pozostawionym tłuszczem i czosnkiem. Wlewamy na niego przygotowana wcześniej masę jajeczną i szybko mieszamy, uważając by nie wyszła jajecznica. Dodajemy boczek i resztę sera, w razie potrzeby sól i pieprz. Przekładamy na talerze i jemy :)
pyszne:)
OdpowiedzUsuń