środa, 24 lipca 2013

Linguine alla carbonara

Jak pisałam wcześniej, makarony uwielbiam, dziś przepis, który przywiozłam dawno temu z Włoch:)




Składniki:
2 porcje

  • pół paczki makaronu Linguine ( może inny np. spaghetti)
  • po 3 łyżki sera pecorino i parmezanu
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • ząbek czosnku
  • 4 plastry boczku pokrojonego w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany kremówki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
Na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy boczek, kiedy się zarumieni odsączamy boczek i przekładamy do innego naczynia. Boczek nie ma być spalony tylko chrupiący :)

W miseczce roztrzepujemy żółtka, jajko, 3 łyżki serów, sól i pieprz oraz śmietanę. 

Ugotowany makaron dobrze odsączamy i przekładamy na patelnie z pozostawionym tłuszczem i czosnkiem. Wlewamy na niego przygotowana wcześniej masę jajeczną i szybko mieszamy, uważając by nie wyszła jajecznica. Dodajemy boczek i resztę sera, w razie potrzeby sól i pieprz. Przekładamy na talerze i jemy :)







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...