Pyszny i prosty deser, który zachwyci gości :)
Składniki na 6 porcji:
- 7-8 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- łyżeczka soku z cytyny
- 300 ml śmietany 30%,
- owoce do posypania, ja użyłam porzeczek i malin
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukru. Dodać sok z cytryny. (Dla pewności można dodać mąkę ziemniaczaną, ja tego nie zrobiłam i wyszło:)
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy beze, mi wyszło 6 dużych porcji.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150 i suszymy je przez ok. 50 min (wszystko zależy od ich wielkości) po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku do wystygnięcia na około 30 min. (Nie otwieramy piekarnika! )Kiedy bezy wystygną wyciągamy je z pieca.
Ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru. Na wystudzone bezy przekładamy ubitą śmietanę a na wierzch układamy owoce. Przystrajamy listkami mięty.
Smacznego:)
Pavlova zawsze robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie. :) Bardzo elegancko wygląda taki deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, A.
pycha:)
OdpowiedzUsuń