poniedziałek, 15 lipca 2013

mini Pavlova z malinami i porzeczkami

No to Pavlova w wersji dużej mini :)
Pyszny i prosty deser, który zachwyci gości :)




Składniki na 6 porcji:

  • 7-8 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • łyżeczka soku z cytyny
  • 300 ml śmietany 30%,
  • owoce do posypania, ja użyłam porzeczek i malin

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukru. Dodać sok z cytryny. (Dla pewności można dodać mąkę ziemniaczaną, ja tego nie zrobiłam i wyszło:)

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy beze, mi wyszło 6 dużych porcji.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150 i suszymy je przez ok. 50 min (wszystko zależy od ich wielkości) po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku do wystygnięcia na około 30 min. (Nie otwieramy piekarnika! )Kiedy bezy wystygną wyciągamy je z pieca.

Ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru. Na wystudzone bezy przekładamy ubitą śmietanę a na wierzch układamy owoce. Przystrajamy listkami mięty.
Smacznego:)  



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...