piątek, 2 sierpnia 2013

Chrupiące naleśniki z kurczakowo-szpinakowym farszem

Dziś na obiedzie królował szpinak :) Pyszne, syte, chrupiące naleśniki z farszem kurczakowo- szpinakowym i serem lazur.




Przepis na naleśniki:
wychodzi około 7-8 naleśników

  • 250 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli


Mieszamy wszystko tak, by nie było grudek i wylewamy ciasto na patelnie. Smażymy naleśniki z 2 stron na rozgrzanej patelni.



Farsz:

  • opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g sera lazur turkusowego
  • 2 łyżki śmietany 
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • jedna duża pierś z kurczaka

Pierś, pokrojoną w kostkę marynujemy w przyprawach do kurczaka i smażymy. Gotowe przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką by szybciej się rozmroził. Dodajemy śmietanę, jajko, ser i kurczaka. Doprawiamy do smaku.

Panierka:

  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • parmezan


Bułkę tartą mieszamy z drobno startym parmezanem na jednym talerzu, na drugim rozbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.

Na połowę naleśnika nakładamy farsz i przykrywamy jego 2 częścią. Obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce.

Patelnie rozgrzewany, wlewamy olej (ja użyłam rzepakowego) i smażymy do złotego koloru z 2 stron.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...