Dziś na obiedzie królował szpinak :) Pyszne, syte, chrupiące naleśniki z farszem kurczakowo- szpinakowym i serem lazur.
Przepis na naleśniki:
wychodzi około 7-8 naleśników
- 250 g mąki
- 0,5 l mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Mieszamy wszystko tak, by nie było grudek i wylewamy ciasto na patelnie. Smażymy naleśniki z 2 stron na rozgrzanej patelni.
- opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera lazur turkusowego
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- sól
- pieprz
- jedna duża pierś z kurczaka
Pierś, pokrojoną w kostkę marynujemy w przyprawach do kurczaka i smażymy. Gotowe przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką by szybciej się rozmroził. Dodajemy śmietanę, jajko, ser i kurczaka. Doprawiamy do smaku.
Panierka:
- bułka tarta
- 2 jajka
- parmezan
Bułkę tartą mieszamy z drobno startym parmezanem na jednym talerzu, na drugim rozbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.
Na połowę naleśnika nakładamy farsz i przykrywamy jego 2 częścią. Obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce.
Patelnie rozgrzewany, wlewamy olej (ja użyłam rzepakowego) i smażymy do złotego koloru z 2 stron.
jedno z najpyszniejszych nadzień do naleśników :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się;)
Usuń