czwartek, 22 sierpnia 2013

Malinowy sernik z musem jeżynowym

Malinowy sernik chodził już za mną od dawna :) W końcu się doczekał!



Składniki:
tortownica śr. 24 cm
masa:

  • 1 kg sera twarogowego kubełkowego lub twarożku 3-krotnie zmielonego
  • duża szklanka lub 1,5 normalnej cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mus malinowy lub 3 łyżeczki dżemu malinowego
(składniki w temp. pokojowej)

mus malinowy:
  • pół szklanki malin
  • łyżka wody
  • sitko

Maliny z odrobiną wody podgrzewamy, tak aby się rozpadały. Wodę odparować. Mus powinien być gęsty. Przez sitko przecieramy maliny, tak by pestki zostały na sitku. 


mus jeżynowy:
  • pół szklanki jeżyn
  • łyżka cukru
Jeżyny miksujemy blenderem, podgrzewany, aby mus był bardziej gładki, dodajemy cukier. Mieszamy. Przecieramy przez sitko, pozbywając się pestek.



Piekarnik nagrzewamy do 175 st. a tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Ser, cukry i mąkę miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. 

Gdy masa jest gładka dodajemy kolejne jajka i po każdym chwile miksujemy. Najlepiej, każde jajko przed wrzuceniem do masy rozbić do miseczki i sprawdzić czy np. nie jest zepsute. 

Dodajemy śmietankę (100 g) i dalej miksujemy. Dodajemy mus malinowy i mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy.
Na wierzch, małą łyżeczką, wykładamy delikatnie małe porcje musu jeżynowego. Wykałaczką robimy wzorki w musie. Jednym ruchem, przeciągamy przez plamę musu wykałaczkę, w ten sposób powinno wyjść serduszko :)
Pieczemy około 1h 50 min. Po pierwszych 15 minutach zmniejszamy temp. do 120 st. 



Inne serniki :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...