Składniki:
tortownica śr. 24 cm
masa:
- 1 kg sera twarogowego kubełkowego lub twarożku 3-krotnie zmielonego
- duża szklanka lub 1,5 normalnej cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g śmietanki kremówki
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- mus malinowy lub 3 łyżeczki dżemu malinowego
(składniki w temp. pokojowej)
mus malinowy:
- pół szklanki malin
- łyżka wody
- sitko
Maliny z odrobiną wody podgrzewamy, tak aby się rozpadały. Wodę odparować. Mus powinien być gęsty. Przez sitko przecieramy maliny, tak by pestki zostały na sitku.
mus jeżynowy:
- pół szklanki jeżyn
- łyżka cukru
Jeżyny miksujemy blenderem, podgrzewany, aby mus był bardziej gładki, dodajemy cukier. Mieszamy. Przecieramy przez sitko, pozbywając się pestek.
Piekarnik nagrzewamy do 175 st. a tortownice smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Ser, cukry i mąkę miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Gdy masa jest gładka dodajemy kolejne jajka i po każdym chwile miksujemy. Najlepiej, każde jajko przed wrzuceniem do masy rozbić do miseczki i sprawdzić czy np. nie jest zepsute.
Dodajemy śmietankę (100 g) i dalej miksujemy. Dodajemy mus malinowy i mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy.
Na wierzch, małą łyżeczką, wykładamy delikatnie małe porcje musu jeżynowego. Wykałaczką robimy wzorki w musie. Jednym ruchem, przeciągamy przez plamę musu wykałaczkę, w ten sposób powinno wyjść serduszko :)
Pieczemy około 1h 50 min. Po pierwszych 15 minutach zmniejszamy temp. do 120 st.
Inne serniki :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz