niedziela, 30 czerwca 2013

Sernik na zimno z truskawkami

W upalne dni u mnie w domu tylko takie ciasta wchodzą w grę :) Oczywiście najlepiej smakują z truskawkami z własnego ogródka:)



Składniki:
0,5 kg serka do sernika ja użyłam kubełkowego, można go zastąpić 3 serkami homogenizowanymi
2 galaretki cytrynowe 1 galaretka truskawkowa,
truskawki
biszkopty na spód

Formę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami. 2 galaretki cytrynowe (można użyć też truskawkowych , serek będzie po prostu różowy:) )  rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.

Truskawki oczyszczamy i kroimy na połówki. Kiedy galaretka wystygnie dodajemy stopniowo do niej serek i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Możemy dla pewności dodać trochę żelatyny - ja zawsze boje się, że mi masa nie zastygnie:) Dużą łyżką ostrożnie zalewamy biszkopty tylko tak, żeby je zakryło i przyciskamy połówkami truskawek. Resztę masy wsadzamy do lodówki do momentu jak zacznie tężeć. Gdy masa jest już wystarczająco gęsta, zalewany ciasto i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Robimy truskawkową galaretkę, tym razem z zgodnie z introdukcją na opakowaniu.

Na wierzch ciasta wykładamy resztę truskawek i zalewany tężejącą galaretka. Ostawiamy do czasu jak całkowicie zastygnie i rozkoszujemy się pysznym sernikiem.

Można przystroić listkami mięty.

Smacznego:)




Desery z truskawkami Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Więc tak wygląda ten sernik, który uwielbiają tłumy! Dobrze mieć przepis pod ręką w razie upałów :) Ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki na zimno ;) Ten jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnego ogródka co prawda nie mam, ale taki sernik to bym sobie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...