środa, 4 lutego 2015

tarta z boczniakami, boczkiem i kiełkami

Po, mam nadzieję skończonej sesji wracam z przepisem na tartę z boczniakami, boczkiem i kiełkami rzodkiewki. Z braku czasu  na cieście francuskim, ale i tak wyszło pysznie, chociaż sądzę, że na kruchym byłaby jeszcze lepsza:)





Składniki:

  • ciasto francuskie
  • około 2 cm plaser wędzonego boczku
  • opakowanie boczniaków (około 200g)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany 18 %
  • zioła prowansalskie
  • ser cheddar według uznania 
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, dodajemy pokrojony czosnek i chwilę smażymy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Boczniaki myjemy i kroimy w paseczki, pieprzymy, solimy i dodajemy do reszty.

Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i przyprawami. 



Ciasto rozkładamy na blasze, zawijamy rogi i widelcem dziurkujemy. 
Wykładamy farsz na ciasto, zalewany masą jajeczną i posypujemy startym cheddarem.

Pieczemy według instrukcji na opakowaniu ciasta. Gotowe posypujemy kiełkami.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...