składniki:
- 250 g cukru
- 80 g mąki
- 3 jaja
- 250 g czekolady gorzkiej min 60% kakao
- 250 g masła
- 100 g orzechów włoskich
- pół szklanki wody
Orzechy siekamy na drobne kawałeczki, czekoladę łamiemy na kawałki, a masło w kostkę.
W rondelku zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i czekamy jak się rozpuści. Wrzucamy czekoladę, mieszamy i dodajemy masło. Gdy się rozpuści ściągamy z ognia.
W misce ubijamy jajka kilka minut i mieszamy z mąką.
Powoli do jajek i mąki dodajemy czekoladową masę i mieszamy. Dodajemy orzechy ( część zostawiamy do dekoracji, np. łyżkę)
Przelewamy do nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy 20 min w temp 180 st. Można trzymać trochę dłużej, wtedy konsystencja będzie bardziej zwarta. Ciasto można kroić jak wystygnie!
krem czekoladowy:
- 40 g czekolady gorzkiej min 60% kakao
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
Wszystko wrzucamy do rondelka i mieszamy, przekładamy krem do szprycki i dekorujemy. Ciasto musi być zimne. Posypujemy pozostałymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz