niedziela, 25 sierpnia 2013

Brownie z orzechami

Jeden kawałek to chyba milion kalorii, może dobrze, że po zjedzeniu kawałeczka ma się uczucie jakby zjadło się całe ciasto :) Zainspirowałam się przepisem Anny Starmach z Pyszne 25 :)

składniki:


  • 250 g cukru
  • 80 g mąki
  • 3 jaja
  • 250 g czekolady gorzkiej min 60% kakao
  • 250 g masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • pół szklanki wody
Orzechy siekamy na drobne kawałeczki, czekoladę łamiemy na kawałki, a masło w kostkę.


W rondelku zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i czekamy jak się rozpuści. Wrzucamy czekoladę, mieszamy i dodajemy masło. Gdy się rozpuści ściągamy z ognia. 

W misce ubijamy jajka kilka minut i mieszamy z mąką. 

Powoli do jajek i mąki dodajemy czekoladową masę i mieszamy. Dodajemy orzechy ( część zostawiamy do dekoracji, np. łyżkę)

Przelewamy do nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy 20 min w temp 180 st. Można trzymać trochę dłużej, wtedy konsystencja będzie bardziej zwarta. Ciasto można kroić jak wystygnie!

krem czekoladowy:
  • 40 g czekolady gorzkiej min 60% kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła

Wszystko wrzucamy do rondelka i mieszamy, przekładamy krem do szprycki i dekorujemy. Ciasto musi być zimne. Posypujemy pozostałymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...