Składniki:
- 0,5 kg serka do sernika ja użyłam kubełkowego, można go zastąpić 3 serkami homogenizowanymi
- 2 galaretki cytrynowe ,
- garść z 0,5 kg borówek amerykańskich
- biszkopty na spód
Formę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami. 2 galaretki cytrynowe (można użyć też truskawkowych , serek będzie po prostu różowy:) ) rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody.
Borówki myjemy. Kiedy galaretka wystygnie dodajemy stopniowo do niej serek i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dużą łyżką ostrożnie zalewamy biszkopty tylko tak, żeby je zakryło i posypujemy borówkami odłożonymi z 0,5 kg. Resztę masy wsadzamy do lodówki do momentu jak zacznie tężeć. Gdy masa jest już wystarczająco gęsta, zalewany ciasto i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Frużelina:
- pozostałe borówki (ok 0,4 kg)
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szklanki zimnej wody + 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( można dać mniej i wtedy będzie spływała z sernika)
Borówki zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Gdy wszystko zacznie się gotować dodajemy wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszamy i ściągamy z ognia. Odkładamy do ostygnięcia
Gdy masa serowa zastygnie, wykładamy schłodzoną frużelinę na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki.
Bardzo apetycznie wygląda! : )
OdpowiedzUsuńPychota!
należy podać wagowo lub na szklanki ile ma być borówek - przepis nie kompletny w takim stanie nie należy podawać ewentualnie naprawić czyli poprawić z ukłonami smiling:-))
OdpowiedzUsuńprzepraszam nie dokładnie przeczytałem przepis ( czytałem składniki na frużelinę ) z ukłonami smiling
OdpowiedzUsuń