Ostatnio trochę tu słodko, dziś pomysł na pyszny obiad:) Kurczak w marynacie z mięty, bazylii, cytryny, miodu i chilli z delikatnym białym risotto.
marynata do kurczaka: na 1 pierś
- garść liści mięty
- garść liści bazylii
- łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- łyżeczka miodu
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Robimy marynatę. Zioła siekamy, dajemy sok z cytryny, miód, chilli i doprawiamy. Plastry piersi wsadzamy do marynaty, lekko mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Białe risotto:
- 450 g ryżu do risotto
- 120 g masła
- około 1,5 litra bulionu
- 2 ząbki czosnku
- mozzarella pokrojona w kostkę
- pieprz
Na patelni rozpuszczamy połowę masło i wyciskamy czosnek przez praskę.
Dodajemy ryż i mieszamy by masło go pokryło.
Dodajemy partiami bulion, ostrożnie mieszając. Ogień nie może być wysoki, bo bulion wyparuje. Trzeba uważać, by risotto się nie przesuszyło - wtedy należy dodać jeszcze trochę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion najlepiej sprawdzić czy jest już wystarczająco miękki, wtedy dodajemy resztę masła i mozzarelle. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy gorące:)
Gdy risotto jest prawie gotowe na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju i smażymy chwilkę kurczaka z obu stron.
kurczak i miętowy posmak? intrygujące, ciekawi mnie ta Twoja marynata.
OdpowiedzUsuń