środa, 28 sierpnia 2013

Kurczak w miętowo-cytrynowej marynacie na ostro z białym risotto

Ostatnio trochę tu słodko, dziś pomysł na pyszny obiad:) Kurczak w marynacie z mięty, bazylii, cytryny, miodu i chilli z delikatnym białym risotto.



marynata do kurczaka: na 1 pierś
  • garść liści mięty
  • garść liści bazylii
  • łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
  • łyżeczka miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Robimy marynatę. Zioła siekamy, dajemy sok z cytryny, miód, chilli i doprawiamy. Plastry piersi wsadzamy do marynaty, lekko mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 min. 

Białe risotto:

  • 450 g ryżu do risotto
  •  120 g masła 
  • około 1,5 litra bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • mozzarella pokrojona w kostkę
  • pieprz

Na patelni rozpuszczamy połowę masło i wyciskamy czosnek przez praskę. 
Dodajemy ryż i mieszamy by masło go pokryło. 


Dodajemy partiami bulion, ostrożnie mieszając. Ogień nie może być wysoki, bo bulion wyparuje. Trzeba uważać, by risotto się nie przesuszyło - wtedy należy dodać jeszcze trochę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion najlepiej sprawdzić czy jest już wystarczająco miękki, wtedy dodajemy resztę masła i mozzarelle. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści.  Podajemy gorące:)


Gdy risotto jest prawie gotowe na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju i smażymy chwilkę kurczaka z obu stron. 












1 komentarz:

  1. kurczak i miętowy posmak? intrygujące, ciekawi mnie ta Twoja marynata.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...