Składniki:
- makaron najlepiej długi, ja użyłam linguine, ale może być spaghetti
- kartonik krojonych pomidorów bez skórki lub 5 pomidorów pokrojonych w kostkę obranych ze skórki
- garść liści bazylii
- garść liści oregano
- 2 ząbki czosnku
- odrobina chilli
- starty parmezan lub inny ulubiony ser
- sól pieprz
Makaron gotujemy.Na rozgrzana oliwę wyciskamy czosnek, mieszamy by się nie przypalił i dodajemy pomidory, zioła, chilli ( można pominąć jeżeli preferujecie łagodne dania). Ugotowany makaron dodajemy do sosu, posypujemy serem i mieszamy wszystko i wykładamy na talerze.
Ten przepis można traktować jako bazę, dodawać do niego rożne składniki: oliwki, pieczarki, ser pleśniowy... Wszystko na co macie ochotę :)
Ten przepis można traktować jako bazę, dodawać do niego rożne składniki: oliwki, pieczarki, ser pleśniowy... Wszystko na co macie ochotę :)
Widzę makaron, więc biorę w ciemno! :-) Jestem wielką fanką włoskiej kuchni!
OdpowiedzUsuń