środa, 14 sierpnia 2013

Pierogi z jagodami

Na blogu można znaleźć przepisy na różne pierogi :


a dziś na słodko z jagodami :) Pierogi, bez których nie wyobrażam sobie lata...




















Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju


Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę na końcu. 
Mieszamy nożem wlewając wodę. Kiedy zaczynają się robić "kluski" oznacza to, że ciasto można zagniatać.
 (Jeżeli szklanka nie starczy można dalej dolewać wody, tak aby powstały kluski. )
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka szklanką. 
Na środek nakładamy farsz i lepimy :) Z tej porcji wychodzi około 60 -70 pierogów.
Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na około 2 mm i wycinamy kółka np. szklanką.

Farsz:
  • 0,5 kg jagód
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki cukru

Jagody dokładnie myjemy i oczyszczamy z listków. Mieszamy razem z cukrem i bułką.
Nakładamy farsz na kółka z ciasto i dokładnie zalepiamy.

Gotowe, wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i czekamy jak wypłyną do góry.
(Można dodać trochę oleju do wody, żeby pierogi się nie kleiły.)

Sos:
(1 porcja)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 ml śmietanki

Mieszamy i polewamy. Ja lubię też polane roztopione masłem:)









2 komentarze:

  1. czekają takie na mnie, zamrożone. od babci- najlepsze są!

    może masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. och, coś wspaniałego! prawdziwy rarytas w jagodowym sezonie :]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...