Ciasto marchewkowe od dawno gości w moim domu i wszyscy je bardzo lubią...
Jest wilgotne, pulchne i pyszne:) Tym razem do ciasta dodałam krem, co sprawiło, że całość smakuje obłędnie:)! W tej chwili, nie wyobrażam go sobie w innym wydaniu, chyba że znajdę jeszcze lepszy przepis ;)
Składniki:
ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 3 jaja
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyż. sproszkowanych goździków
- szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałów
- 250 g marchewki startej na grubych oczkach
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Cukry z masłem ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy startą marchewkę i migdały-mieszamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy.
Gałkę, cynamon i goździki dodajemy na końcu. Wszystko miksujemy do gładkiej i puszystej masy
Tortownicę (24 cm) smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą.
Przelewamy ciasto do tortownicy i wsadzamy do piekarnika na około 45 min. w temp. 160 st.
krem:
- 300 g serka typu Philadelphia
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek masła
Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Gdy ciasto przestygnie smarujemy kremem.
Możemy również przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem, wychodzi go na tyle dużo, że starczy bez problemu.
Możemy również przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem, wychodzi go na tyle dużo, że starczy bez problemu.
Przepiękne. Ciasto marchewkowe to moja pięta achillesowa, bo podchodziłam do niego już dwa razy i za każdym ponosiłam klęskę.. Ale jak to mówią - do trzech razy sztuka. ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że z kremem smakuje najlepiej. Pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńjaaakie cudne! a krem to obowiązkowo, wtedy jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe - idealny smak jesieni :)
OdpowiedzUsuńIdealny jesienny wypiek :)
OdpowiedzUsuńPiekne:)
OdpowiedzUsuń