wtorek, 1 października 2013

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe od dawno gości w moim domu i wszyscy je bardzo lubią... 
Jest wilgotne, pulchne i pyszne:) Tym razem do ciasta dodałam krem, co sprawiło, że całość smakuje obłędnie:)! W tej chwili, nie wyobrażam go sobie w innym wydaniu, chyba że znajdę jeszcze lepszy przepis ;)



Składniki:
ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 3 jaja
  • łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyż. sproszkowanych goździków
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałów
  • 250 g marchewki startej na grubych oczkach
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Cukry z masłem ucieramy na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
 Dodajemy startą marchewkę i migdały-mieszamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy. 
Gałkę, cynamon i goździki dodajemy  na końcu. Wszystko miksujemy do gładkiej i puszystej masy

Tortownicę (24 cm) smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. 
Przelewamy ciasto do tortownicy i wsadzamy do piekarnika na około 45 min. w temp. 160 st.


krem:
  • 300 g serka typu Philadelphia
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek masła
Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Gdy ciasto przestygnie smarujemy kremem.
Możemy również przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem, wychodzi go na tyle dużo, że starczy bez problemu.



6 komentarzy:

  1. Przepiękne. Ciasto marchewkowe to moja pięta achillesowa, bo podchodziłam do niego już dwa razy i za każdym ponosiłam klęskę.. Ale jak to mówią - do trzech razy sztuka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, że z kremem smakuje najlepiej. Pysznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaakie cudne! a krem to obowiązkowo, wtedy jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta marchewkowe - idealny smak jesieni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...