sobota, 5 października 2013

Zupa czosnkowa z chrupiącymi grzankami

Taka zupa chodziła za mną od jakiegoś czasu, ale nie sadziłam, ze może być taka dobra:)
Zupa czosnkowa z chrupiącymi domowymi grzankami, to na prawdę, niebo w gębie !





Składniki:

  • mała cebula
  • 3 ziemniaki
  • 150 ml śmietany 30 lub 18 %
  • 1 litr bulionu
  • 5-6 małych lub średnich  ząbków czosnku
  • kilka kromek chleba
  • 50 g masła klarowanego
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa 

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na połowie masła klarowanego. Gdy się lekko przysmaży dodajemy do niej przeciśnięty  czosnek. 

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy ziemniaki, następnie zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do momentu jak ziemniaki zmiękną.

Na pozostałym maśle klarowanym smażymy kromki chleba pokrojone w małą kostkę.

Dodajemy śmietanę i blendujemy wszystko.

Doprawiamy sola, pieprzem i startą gałka muszkatołową.

Podajemy z grzankami, możemy posypać oregano.

Grzanki szybko pęcznieją, ale są dalej chrupkie.

Instrukcje zrobienia masła klarowanego można znaleźć w przy poście z zupa serową



1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam zupy czosnkowej, a że kocham czosnek to jestem pewna że by mi zasmakowała, szczególnie że bardzo apetycznie się prezentuje !
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...