Składniki:
- mokre:
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jaja
- 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- suche:
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąk
- szczypta soli
- dodatki:
- 1 banan
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
Jajka roztrzepujemy i ubijamy chwilkę trzepaczką, dodajemy masło, jogurt, mleko i mleko skondensowane. Przelewamy wszystko do wymieszanych suchych składników i mieszamy tak długo, jak nie pozbędziemy się wszystkich grudek.
Jabłko i banana ścieramy na największych oczkach tarki, dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy cynamon. Masę, przekładamy do foremek,wypełniając całość.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 200 st. na około 25 min.
- krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- łyżeczka kardamonu
- szklanka cukru pudru
Wszystko razem mieszamy, aż otrzymamy gęstą, sztywną masę.
Nakładamy na babeczki, kiedy wystygną.
super wyglądają:)
OdpowiedzUsuńKardamonowy krem, brzmi boosko! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTen kardamonowy krem mnie zauroczył :)
OdpowiedzUsuń