wtorek, 8 października 2013

Muffinki jabłkowo-bananowe z kardamonowym kremem mascarpone

Jedne z moich ulubionych, pulchne, wilgotne, słodkie, a razem z kremem są przepyszne:)





Składniki:

    • mokre:
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
    • suche:
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąk
  • szczypta soli
    • dodatki:
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
Jajka roztrzepujemy i ubijamy chwilkę trzepaczką, dodajemy masło, jogurt, mleko i mleko skondensowane. Przelewamy wszystko do wymieszanych suchych składników i mieszamy tak długo, jak nie pozbędziemy się wszystkich grudek.

Jabłko i banana ścieramy na największych oczkach tarki, dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy cynamon. Masę, przekładamy do foremek,wypełniając całość.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 200 st. na około 25 min.
    • krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki
  • łyżeczka kardamonu
  • szklanka cukru pudru

Wszystko razem mieszamy, aż otrzymamy gęstą, sztywną masę.
Nakładamy na babeczki, kiedy wystygną.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...