środa, 23 października 2013

Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

Wielka dynia przetransportowana do domu doczekała się w końcu przerobienia na puree. Z 20 kg dyni powstało osiem 1 l słoików:) Jako pierwsze powstało z niego ciasto z dyni:)



Składniki:
  • ciasto:
    • 200 g masła w temp. pokojowej
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 szklanki puree z dyni
    • 3 jaja
    • łyżeczka imbiru
    • łyżeczka cynamonu
    • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 3/4 łyżeczki soli
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • krem:
    • 250 g mascarpone
    • 100 g śmietany kremówki
    • pół szklanki cukru pudru
Puree z dyni:
Dynie przekroić na mniejsze części na połowę, ćwiartki lub 1/8 w zależności od rozmiaru. Oczyścić z włókien i pestek.Wstawić na blachę do piekarnika i piec około 90 min w temp 170 C. Im mniejsza tym krócej. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i łyżką skrobać miąższ, przełożyć do miski i zblendować.

Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem  do puszystości, pod koniec dodając po jednym jajku. Następnie wlewamy ciepłe mleko i puree. Wszystkie suche składniki wymieszać i dodać do masy.

Blachę do ciasto smarujemy tłuszczem (masłem) i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę do formy. Pieczemy około 45 min w temp 180 st. C.

Gdy wystygnie robimy krem:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy aż powstanie sztywna gęsta masa.


4 komentarze:

  1. Ależ gigant!
    A ciasto wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio ciasto dyniowe to mój faworyt :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny wzorek na kremie, wygląda jak marcepanowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...