Wielka dynia przetransportowana do domu doczekała się w końcu przerobienia na puree. Z 20 kg dyni powstało osiem 1 l słoików:) Jako pierwsze powstało z niego ciasto z dyni:)
Składniki:
- ciasto:
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 3 jaja
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- pół szklanki cukru pudru
Puree z dyni:
Dynie przekroić na mniejsze części na połowę, ćwiartki lub 1/8 w zależności od rozmiaru. Oczyścić z włókien i pestek.Wstawić na blachę do piekarnika i piec około 90 min w temp 170 C. Im mniejsza tym krócej. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i łyżką skrobać miąższ, przełożyć do miski i zblendować.
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem do puszystości, pod koniec dodając po jednym jajku. Następnie wlewamy ciepłe mleko i puree. Wszystkie suche składniki wymieszać i dodać do masy.
Blachę do ciasto smarujemy tłuszczem (masłem) i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę do formy. Pieczemy około 45 min w temp 180 st. C.
Gdy wystygnie robimy krem:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy aż powstanie sztywna gęsta masa.
Ależ gigant!
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda smakowicie :)
Ostatnio ciasto dyniowe to mój faworyt :D
OdpowiedzUsuńniezawodne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny wzorek na kremie, wygląda jak marcepanowe :)
OdpowiedzUsuń