Na dziś naleśniki w trochę w innym wydaniu, na słono z serami. Fajna alternatywa dla słodkich placków:)
Składniki: (na 8 naleśników)
- ciasto:
- 250 ml mleka
- 150 g mąki
- pół szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 8-10 suszonych pomidorów w zalewie
- łyżeczka suszonej bazylii
W misce mieszamy jajka, mleko, wodę i mąkę, do uzyskania gładkiej masy. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta wraz z łyżką oliwy z zalewy od pomidorów. Dodajemy dodatkowo łyżkę oleju (później nie musimy natłuszczać patelni)
Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Smażymy je chwile z każdej strony. Staramy się aby pomidorki były równomiernie rozłożone na naleśniku,a nie skumulowane w jednym miejscu :)
Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Smażymy je chwile z każdej strony. Staramy się aby pomidorki były równomiernie rozłożone na naleśniku,a nie skumulowane w jednym miejscu :)
- farsz:
- 50 g czarnych oliwek
- 2 kulki mozzarelli
- inny ser np. typu blue
- sól, pieprz
Sery kroimy w plasterki, oliwki kroimy na małe krążki.
Na naleśnikach układamy sery i oliwki następnie składamy w trójkąty.
Odgrzewamy na patelni bez tłuszczu, aż ser zacznie się topić.
Wierzch, gdy jeszcze jest gorący można posypać parmezanem.
Wierzch, gdy jeszcze jest gorący można posypać parmezanem.
Naleśniki tak bardzo kojarzą mi się z potrawami na słodko, że ciężko mi się przekonać do takich odmian. A szkoda...
OdpowiedzUsuńDużo, duuuużo sera... Czyli tak, jak lubię! :) Koniecznie muszę zrobić takie naleśniki, może jeszcze w tym tygodniu?
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka leci! Cudowna wersja naleśników :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń