Krem z dyni często na jesień jest przyrządzany u mnie w domu. Dziś postanowiłam się nim z Wami podzielić :)
- 4 szklanki puree z dyni
- 1 l bulionu
- 2 marchewki
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki śmietany 18 %
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- sporą łyżeczkę gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- garść pestek dyni
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy chwilkę żeby się nie spalił. Zalewamy bulionem i dodajemy warzywa. Jeżeli chcemy żeby krem był bardzo gęsty dodajemy mniej bulionu. Dodajemy puree i mieszamy. Jeśli mamy szybkowar zamykamy i gotujemy około 15 minut, jeśli nie- gotujemy do miękkości warzyw. Gdy wszystko jest miękkie miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką. Dodajemy parmezan i śmietanę. Możemy jeszcze raz zagotować do uzyskania bardziej aksamitnego smaku.
Pestki dyni chwilkę prażymy na patelni. Przestudzonymi posypujemy wierzch zupy.
Z parmezanem musiał smakować wyjątkowo dobrze :)
OdpowiedzUsuńDodatek parmezanu wydaje się być świetny. :) Bardzo mi się podoba, musi być niesamowicie sycąca!
OdpowiedzUsuńNa jesień w sam raz!!! :)
OdpowiedzUsuń