poniedziałek, 28 października 2013

Krem z dyni z parmezanem

Krem z dyni często na jesień jest przyrządzany u mnie w domu. Dziś postanowiłam się nim z Wami podzielić :)





  • 4 szklanki puree z dyni
  • 1 l bulionu 
  • 2 marchewki
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sporą łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • garść pestek dyni

Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy chwilkę żeby się nie spalił. Zalewamy bulionem i dodajemy warzywa. Jeżeli chcemy żeby krem był bardzo gęsty dodajemy mniej bulionu. Dodajemy puree i mieszamy. Jeśli mamy szybkowar zamykamy i gotujemy około 15 minut, jeśli nie-  gotujemy do miękkości warzyw. Gdy wszystko jest miękkie miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką. Dodajemy parmezan i śmietanę. Możemy jeszcze raz zagotować do uzyskania bardziej aksamitnego smaku.

Pestki dyni chwilkę prażymy na patelni. Przestudzonymi posypujemy wierzch zupy.


3 komentarze:

  1. Z parmezanem musiał smakować wyjątkowo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek parmezanu wydaje się być świetny. :) Bardzo mi się podoba, musi być niesamowicie sycąca!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...