środa, 16 października 2013

Pomidorowo-bazyliowe naleśniki z serowo-oliwkowym farszem

Na dziś naleśniki w trochę w innym wydaniu, na słono z serami. Fajna alternatywa dla słodkich placków:)




Składniki: (na 8 naleśników)
  • ciasto:
    • 250 ml mleka
    • 150 g mąki 
    • pół szklanki wody gazowanej
    • 2 jajka
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 8-10 suszonych pomidorów w zalewie
    • łyżeczka suszonej bazylii
W misce mieszamy jajka, mleko, wodę i mąkę, do uzyskania gładkiej masy. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta wraz z łyżką oliwy z zalewy od pomidorów. Dodajemy dodatkowo łyżkę oleju (później nie musimy natłuszczać patelni)

Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Smażymy je chwile z każdej strony. Staramy się aby pomidorki były równomiernie rozłożone na naleśniku,a nie skumulowane w jednym miejscu :)
  • farsz:
    • 50 g czarnych oliwek
    • 2 kulki mozzarelli
    • inny ser np. typu blue
    • sól, pieprz
Sery kroimy w plasterki, oliwki kroimy na małe krążki.

Na naleśnikach układamy sery i oliwki następnie składamy w trójkąty.

Odgrzewamy na patelni bez tłuszczu, aż ser zacznie się topić.

Wierzch, gdy jeszcze jest gorący można posypać parmezanem.

4 komentarze:

  1. Naleśniki tak bardzo kojarzą mi się z potrawami na słodko, że ciężko mi się przekonać do takich odmian. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo, duuuużo sera... Czyli tak, jak lubię! :) Koniecznie muszę zrobić takie naleśniki, może jeszcze w tym tygodniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi ślinka leci! Cudowna wersja naleśników :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...