Zupa serowa to coś co bardzo lubię. Bardzo aromatyczna i smaczna:)
Zazwyczaj robiłam wszytko, żeby robić ją bez cebuli, jednak zawsze czegoś mi w niej brakowało...
Teraz już wiem, tym czymś jest cebula!
Pewnie dla większości to oczywiste, że zupa serowa musi być z cebulą ale z moja niechęcią do niej od czasów przedszkolnych albo i wcześniej, robiłam wszystko, żeby jej nie jeść.
Dla mnie to pierwszy raz, gdy z własnej, nieprzymuszonej woli jem cebulę, więc jest to dla mnie jakiś malutki 'sukces'...
Na szczęście po zmiksowaniu prawie jej nie czuć, a całość nabiera fajnego posmaku:)
Zupa jest pyszna!
Zazwyczaj robiłam wszytko, żeby robić ją bez cebuli, jednak zawsze czegoś mi w niej brakowało...
Teraz już wiem, tym czymś jest cebula!
Pewnie dla większości to oczywiste, że zupa serowa musi być z cebulą ale z moja niechęcią do niej od czasów przedszkolnych albo i wcześniej, robiłam wszystko, żeby jej nie jeść.
Dla mnie to pierwszy raz, gdy z własnej, nieprzymuszonej woli jem cebulę, więc jest to dla mnie jakiś malutki 'sukces'...
Na szczęście po zmiksowaniu prawie jej nie czuć, a całość nabiera fajnego posmaku:)
Zupa jest pyszna!
Składniki:
- 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 50 g klarowanego masła
- 2 kromki chleba
- 150 g startego ementalera
- 70 g sera blue np. lazur
- 1 cebula
- starta gałka muszkatołowa
- pieprz
- ząbek czosnku
- kilka listów bazylii lub płaska łyżeczka suszonej
- gęsta śmietana (łyżeczka na porcje zupy)
Jeżeli nie mamy klarowanego masła musimy je sklarować. Około 100 g masła rozpuszczamy w rondelku, całą białą pianę zbieramy, pozostały żółty płyn to masło klarowane.
Kromki chleba kroimy w kosteczki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Połowę masła przekładamy na patelnie, rozgrzewamy i smażymy chleb do uzyskania grzanek.
W dużym rondlu lub garnku - w tym w którym zmieści się cała zupa - zarumieniamy cebulkę. Smażymy klika minut na pozostałym maśle klarowanym, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek żeby się nie spalił i wlewamy do cebuli bulion i grzanki.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Blendujemy całość.
Stopniowy dodajemy sery- ciągle mieszając. Doprawiamy gałką, pieprzem i bazylią. Jeszcze raz miksujemy i doprowadzamy kolejny raz do wrzenia.
Zupę dekorujemy kleksem gęstej śmietany i listkiem bazylii.
Zupę dekorujemy kleksem gęstej śmietany i listkiem bazylii.
Zupka serowa - pychota!:)
OdpowiedzUsuń