środa, 4 września 2013

Sok malinowy idealny na przeziębienia

Kiedy łapie mnie przeziębienie zawsze swoją 'kurację' zaczynam od herbaty z miodem i sokiem malinowym. Moim zdaniem to najlepsze lekarstwo pełne witamin. A Wy jakie macie domowe sposoby na przeziębienia :) ?



Składniki:
  • maliny
  • cukier

Celowo nie ma podanych ilości, sok zawsze jest robiony z tego co uda się uzbierać czy kupić.

Do słoiczka na około 3 cm wsypujemy malin i zasypujemy cukrem- tak by je całe przykryć, nie za grubo.Powtarzamy czynność aż do skończenia malin. Wierzch zasypujemy cukrem tak by wszystkie maliny były przysypane. Zostawiamy  miejsce u góry, im więcej malin tym więcej soku puści... Słoik lub naczynie przykrywamy np. folią spożywczą i ściskamy gumką recepturką. Po kilku dniach gdy soku jest już dużo, całą zawartość słoika przelewamy do większego naczynia przeciskając przez gazę, tak by pestki i części malin pozostały, a sok był czystym płynem. Sok musimy podgrzać( nie zagotowywać!) i gorący przelać do butelek z zakrętkami typu twist (np. takie po frugo) i zakręcić.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...