piątek, 27 września 2013

Kardamonowe ciasteczka

Po dłuższej przerwie powracam z ciasteczkami:) Bardzo smaczne, chrupiące i aromatyczne... 
W całym domu czuć kardamon!


 Składniki:
  • jajko
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka drobnego cukru
  • kostka masła
  • łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki starej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy.

Przesiewamy mąkę z solą i przyprawami do masy.
Miksujemy do uzyskania gęstej masy, przekładamy na stolnice i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 5 cm.
(Ciasto będzie lepkie, ale nie dodajemy mąki!)
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na kilka godzin do zamrażarki.

Gdy ciasto będzie twarde, kroimy na plasterki o szer. około 0,5 cm.
Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 min w 160 st.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...