Po dłuższej przerwie powracam z ciasteczkami:) Bardzo smaczne, chrupiące i aromatyczne...
W całym domu czuć kardamon!
- jajko
- 2 szklanki mąki
- szklanka drobnego cukru
- kostka masła
- łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki starej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy.
Przesiewamy mąkę z solą i przyprawami do masy.
Miksujemy do uzyskania gęstej masy, przekładamy na stolnice i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 5 cm.
(Ciasto będzie lepkie, ale nie dodajemy mąki!)
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na kilka godzin do zamrażarki.
Miksujemy do uzyskania gęstej masy, przekładamy na stolnice i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 5 cm.
(Ciasto będzie lepkie, ale nie dodajemy mąki!)
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na kilka godzin do zamrażarki.
Gdy ciasto będzie twarde, kroimy na plasterki o szer. około 0,5 cm.
Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 min w 160 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz