środa, 18 września 2013

Babeczki ze śliwkami i migdałami

Śliwkowy zawrót głowy ostatnio na blogu :) Tym razem śliwek użyłam do babeczek. Puszyste, wilgotne, pyszne:)  Najbardziej lubię je w wydaniu z malinami, te robiłam pierwszy raz, na szczęście nie zawiodły mnie, były smaczne :)



Składniki na około 18 babeczek
mokre:
  • pół kostki rozpuszczonego masła (100 g)
  • duża szklanka maślanki
  • 2 jaja

suche:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
dodatkowo:
  • 8-9 śliwek
  • płatki migdałów
  • łyżeczka cynamonu


Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę i przestudzone masło. Suche składniki mieszamy w większej misce. 

Śliwki kroimy w kostkę (ćwiartki jeszcze  dzielimy na 3 części). W miseczce oprószamy cynamonem i mieszamy.

Do suchych przelewamy mokre, mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i dodajemy śliwki. 

Masę przekładamy do papilotek (ja napełniam je całe, wtedy ładnie wyrastają poza papierek). Wierzch posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do nagrzanego piernika( bez termoobiegu) do 190 st. na około 25 min.


1 komentarz:

  1. I dobrze, że śliwkowy zawrót głowy, w końcu mamy sezon na śliwki i trzeba z tego korzystać. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...