Miałam bardzo mało czasu, ale udało się zrobić mój pierwszy tort.
Może nie jest piękny i idealny, ale smakował, a to jest najważniejsze... :)
Może nie jest piękny i idealny, ale smakował, a to jest najważniejsze... :)
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemiaczanej
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je sztywną pianę. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier, a potem po kolei żółtka.
Mąki przesiewamy do piany i delikatnie mieszamy, możemy to zrobić na najmniejszy obrotach miksera.
Tortownice (śr. 24 cm) smarujemy tłuszczem np. masłem, a spód wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy masę do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 30-40 min., aż do suchego patyczka.
Do wyciągnięcia z tortownicy czekamy aż biszkopt wystygnie.
Do wyciągnięcia z tortownicy czekamy aż biszkopt wystygnie.
środek:
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
- maliny (świeże lub mrożone)
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 100 ml gorącej wody
Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy żelatynę.
Maliny rozmrażamy ( ja wykorzystałam sok pozostały po rozmrożeniu do kremu).
krem malinowy na zewnątrz:
- 250 g mascarpone
- 100 g śmietanki 30%
- 10 ml soku malinowego
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, gęsta masę.
Tort:
Biszkopt rozcinamy na 3 blaty, ja przecięłam na pół bo się zapomniałam :) Nasączmy każdy blat 1/3 szklanki wody z cukrem. Delikatnie polewamy za pomocą łyżki.
Na blaty (oprócz górnego) nakładamy śmietanę, a na nią maliny.
Przykrywamy górnym blatem. Całość smarujemy kremem malinowym.
Możemy udekorować resztą kremu wierzch.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tort zrobiony z mascarpone, śmietance i z malinami, musi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńbardzo elegancki! ślicznie przystrojony.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny tort!
OdpowiedzUsuń