Tarty bardzo lubię, najczęściej robię ze szpinakiem, dziś postanowiłam zrobić inną - z kurczakiem:) Wyszła bardzo dobra, pomimo że była to własna szybka kompozycja smaków.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- jedna pierś z kurczaka
- marynata:
- 100 ml śmietany
- łyżeczka tymianku suszonego
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka pieprzu
- ząbek czosnku (przeciśniety przez praske lub drobno pokrojony)
- 5 suszonych pomidorków z zalewy pokrojonych w cienkie paski
- 100 g ricotty
- 125 ml śmietany
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- oregano i bazylia do posypania
Pierś kroimy w kostkę i wsadzamy do marynaty na minimum godzinę.
Ciasto rozwijamy i wylepiamy formę, spód nakłuwamy widelcem.
Kurczaka chwilę smażymy na patelni wraz z marynatą i przekładamy do formy.
(możemy delikatnie posolić kurczaka, nie dodajemy soli do marynaty)
Dokładamy ricottę i pomidorki.
Jajko rozbełtujemy ze śmietaną wraz z solą i pieprzem.
Zalewamy tartę mieszaniną i posypujemy oregano i bazylią.
Zapiekamy około 15-20 min w 200 st.
super propozycja na włoski obiad :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, głównie dlatego, że można do nich wrzucić właściwie WSZYSTKO i wychodzą przepyszne! Fajne połączenie smakowe, zwłaszcza ten marynowany w śmietanie kurczak - musiała być doskonała! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDelikatna i kremowa, uwielbiam takie wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) właśnie z kurczakiem najbardziej mi tarta smakuje:)
OdpowiedzUsuń