sobota, 7 września 2013

Tarta ze śmietanowym kurczakiem, suszonymi pomidorami i ricottą na francuskim cieście

Tarty bardzo lubię, najczęściej robię ze szpinakiem, dziś postanowiłam zrobić inną - z kurczakiem:) Wyszła bardzo dobra, pomimo że  była to własna szybka kompozycja smaków.






Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jedna pierś z kurczaka
    • marynata:
      • 100 ml śmietany
      • łyżeczka tymianku suszonego
      • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
      • łyżeczka pieprzu
      • ząbek czosnku (przeciśniety przez praske lub drobno pokrojony)
  • 5 suszonych pomidorków z zalewy pokrojonych w cienkie paski
  • 100 g ricotty
  • 125 ml śmietany
  • 2 jajka
  • pieprz 
  • sól
  • oregano i bazylia do posypania
Pierś kroimy w kostkę i wsadzamy do marynaty na minimum godzinę. 

Ciasto rozwijamy i wylepiamy formę, spód nakłuwamy widelcem. 

Kurczaka chwilę smażymy na patelni wraz z marynatą i przekładamy do formy.
(możemy delikatnie posolić kurczaka, nie dodajemy soli do marynaty) 

Dokładamy ricottę  i pomidorki. 

Jajko rozbełtujemy ze śmietaną wraz z solą i pieprzem.
Zalewamy tartę mieszaniną i posypujemy oregano i bazylią.

Zapiekamy około 15-20 min w 200 st.



4 komentarze:

  1. super propozycja na włoski obiad :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty, głównie dlatego, że można do nich wrzucić właściwie WSZYSTKO i wychodzą przepyszne! Fajne połączenie smakowe, zwłaszcza ten marynowany w śmietanie kurczak - musiała być doskonała! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delikatna i kremowa, uwielbiam takie wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda:) właśnie z kurczakiem najbardziej mi tarta smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...