wtorek, 30 lipca 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

 Tym razem przepis na dobrze doprawione pierogi z kapustą i grzybami. Jadane przeze mnie nie tylko w święta :)
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę na końcu. Mieszamy nożem wlewając wodę. Kiedy zaczynają się robić "kluski" oznacza to, że ciasto można zagniatać. (Jeżeli szklanka nie starczy można dalej dolewać wody, tak aby powstały kluski. )

Farsz:

  • kapusta kiszona z tartą marchewką 0,5 kg
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieczarki 25 dkg
  • 2 cebule

Kapustę, liście laurowe i ziele angielskie gotujemy. Odsączamy z wody i siekamy. Pieczarki i cebulę kroimy i smażymy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kółka szklanką. Na środek nakładamy farsz i lepimy :) Z tej porcji wychodzi około 60 -70 pierogów.

Gotowe, możemy ugotować w osolonej wodzie, lub tak jak ja lubię najbardziej - smażymy, aby były chrupiące.





2 komentarze:

  1. też dziś będą u mnie pierogi z kapustą, ale zupełnie inne:)
    Te Twoje wyglądają bardzo pysznie, zwłaszcza na takie chłodny dzień jak dziś

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) bardzo lubię poza nadzieniem owocowym właśnie takie pierogi:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...