czwartek, 11 lipca 2013

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy się kończy, a szkoda bo truskawki uwielbiam... :(
Dziś przepis na pożegnalne ciasto z truskawkami:)



Składniki:

ciasto:

  • truskawki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5-2 szklanki cukru pudru w zależności jak słodkie lubimy ciasta
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja


kruszonka:

  • szklanka mąki
  • 150 g masła
  • 1/4 szklanki cukru


Dzięki Asi z Kwestii Smaku odkryłam nowy sposób na kruszonkę bez brudzenia rąk :)
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i powoli mąkę. Studzimy i kruszonka gotowa! :)

Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Cukier puder ucieramy z masłem. Najlepiej podzielić kostkę masła na mniejsze części by lepiej się ucierało.
Kiedy masa będzie wystarczająco gładka, dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników.

Na wierzch kładziemy truskawki przekrojone na połowy i zasypujemy kruszonką.
Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. i pieczemy około godziny do suchego patyczka.








3 komentarze:

  1. Często robię takie ciasto z różnymi owocami.
    Piękna sesja z plenerze, uwielbiam takie zdjęcia.

    Zapraszam do mnie na makaron z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Izo u Pani to nie tylko sezon truskawkowy się kończy, ale widzę, że i jesień idzie :P

    OdpowiedzUsuń

  3. też je robiłam, jest pyszne, goście się zajadali jeszcze ciepłym z gałką lodów czekoladowo-waniliowych - pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...