poniedziałek, 24 marca 2014

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serem

Zawsze wiedziałam, że szpinak idealnie pasuje do łososia, ale jakoś nigdy nie wypróbowałam tego połączenia... Teraz sądzę, że często zagości u mnie w kuchni :) Przygotowałam naleśniki ze szpinakiem, serem blue i łososiem, które zapiekłam w piekarniku z serem. Naleśniki wyszły pyszne! Serdecznie polecam:) 





 
Przepis na naleśniki (około 7-8 naleśników):
  • 250 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Składniki mieszamy tak długo, aby pozbyć się grudek. Następnie smażymy chwilę z każdej strony.

Farsz :
  •  400 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 g-200 g wędzonego łososia
  • 50 g sera blue
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • starty ser
Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy czosnek, śmietanę i jajko. Mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dokładamy ser blue i łososia porwanego na mniejsze kawałki.
Farsz przekładamy na naleśniki i zwijamy w rurkę.

Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temp 180 st. do momentu, aż ser się rozpuści.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...