Do przygotowania tej zupy zainspirowała mnie zupa, którą jadłam na warsztatach Akademii Smaku Siemens, moja wersja odbiega od oryginału, ale jest równie smaczna.
Krem z marchwi ma specyficzny ciekawy smak. Słodycz marchewki, imbir i pikantny smak papryczki, a do tego słodkawe pomidorki. Polecam dodać jeszcze koktajlowe krewetki - pasują idealnie.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 400 g marchewki ( u mnie 3 duże)
- 1 pietruszka
- 4-5 małych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 malutkie suszone papryczki peperoncino ( możemy nie dodawać jeżeli wolimy łagodne)
- 200 g śmietany do zupy
- 100 g jogurtu naturalnego
- curry
- imbir ok. 1 cm lub sproszkowany ok. 2 łyżeczek
- 2 łyżki cukru ( z zależności od marchwi może być go więcej lub mniej)
- sól
- pieprz (jeżeli nie używamy papryczki)
- 1 pomidor
- pestki dyni
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do niej papryczkę peperoncino, czosnek i imbir. Smażymy do rumianego koloru.
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Do szybkowaru lub garnka przekładamy cebulę, warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą już miękkie, blenderujemy wszystko, dodajemy śmietany i jogurtu. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dodajemy wody. Doprawiamy do smaku cukrem, curry, solą ew. pieprzem. Można dodać kolendrę.
Pomidora sparzamy i zdejmujemy skórkę. Pozbywamy się nasionek i sam miąższ kroimy w kosteczkę.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy pomidorkami i pestkami dyni.
pyszna zupka, :-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń