piątek, 24 stycznia 2014

Krem marchewkowy z pomidorkami

Do przygotowania tej zupy zainspirowała mnie zupa, którą jadłam na warsztatach Akademii Smaku Siemens, moja wersja odbiega od oryginału, ale jest równie smaczna. 
Krem z marchwi ma specyficzny ciekawy smak. Słodycz marchewki, imbir i pikantny smak papryczki, a do tego słodkawe pomidorki. Polecam dodać jeszcze koktajlowe krewetki - pasują idealnie.



Składniki:
  • 1 litr bulionu
  • 400 g marchewki ( u mnie 3 duże)
  • 1 pietruszka
  • 4-5 małych ziemniaków
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 malutkie suszone papryczki peperoncino ( możemy nie dodawać jeżeli wolimy łagodne)
  • 200 g śmietany do zupy
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • curry
  • imbir ok. 1 cm lub sproszkowany ok. 2 łyżeczek
  • 2 łyżki cukru ( z zależności od marchwi może być go więcej lub mniej)
  • sól
  • pieprz (jeżeli nie używamy papryczki)
  • 1 pomidor 
  • pestki dyni


Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do niej papryczkę peperoncino, czosnek  i imbir. Smażymy do rumianego koloru.

Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Do szybkowaru lub garnka przekładamy cebulę, warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą już miękkie, blenderujemy wszystko, dodajemy śmietany i jogurtu. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dodajemy wody. Doprawiamy do smaku cukrem, curry, solą ew. pieprzem. Można dodać kolendrę.

Pomidora sparzamy i zdejmujemy skórkę. Pozbywamy się nasionek i sam miąższ kroimy w kosteczkę.

Gorącą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy pomidorkami i pestkami dyni.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...